Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Πώς η κατοχή ενός σκύλου ευνοεί τη σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου


Νέα μελέτη υποδεικνύει τα οφέλη της κατοχής σκύλου ως προς την υγεία

του ανθρώπου. Το να έχει κάποιος στο σπίτι του ένα σκύλο βελτιώνει τη φυσική αλλά και την ψυχολογική κατάσταση του ιδιοκτήτη περισσότερο από την κατοχή μιας γάτας...

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα της Dr.Deborah Wells, του Queens University στην Ιρλανδία.
Η μελέτη αποτελεί
αξιολόγηση προηγούμενων ερευνών που είχαν εξετάσει τη σχέση μεταξύ κατοχής σκύλου και ψυχολογικής κατάστασης του ιδιοκτήτη.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι ο σκύλος προστατεύει τον άνθρωπο από αρρώστιες, τον βοηθά στη γρηγορότερη ανάρρωση και τον προειδοποιεί για αρχικά συμπτώματα καρκίνου, υπογλυκαιμίας και επιληπτικών κρίσεων.
Η ερευνήτρια εξέτασε το ρόλο των σκύλων στην ψυχική υγεία του ανθρώπου, στον οποίο περιλαμβάνεται ο θεραπευτικός τους ρόλος στην βοήθεια των ανάπηρων, όπως και ο ρόλος τους σε νοσοκομεία, φυλακές και κέντρα αποκατάστασης.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ υποδεικνύει ότι είναι πιθανό η σχέση του ανθρώπου με το σκύλο να βοηθά ανθρώπους με σχιζοφρένεια να αισθάνονται πιο ήρεμοι ή να ενεργοποιούνται πιο εύκολα.
Άλλη έρευνα υποδεικνύει ότι τα σκυλιά βοηθούν τα παιδιά που ακολουθούν επίπονη θεραπεία να την αντέξουν καλύτερα.
Ορισμένες ενδείξεις δεν έχουν ακόμα αποδειχτεί αλλά σε άλλους τομείς η ερευνήτρια βρήκε πως οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν κατά 8,6% υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης μετά από μια καρδιακή προσβολή σε σχέση με όσους δεν είχαν σκύλο.

Προσπαθώντας να εξηγήσει από πού προέρχονται τα οφέλη στον άνθρωπο, η ερευνήτρια θεωρεί ότι καταρχήν ο άνθρωπος ωφελείται από τη φυσική δραστηριότητα. Ως έμμεσα αποτελέσματα θεωρεί την επαφή με κόσμο, στην οποία οδηγεί η κατοχή ενός σκύλου, όταν ο ιδιοκτήτης του το βγάζει βόλτα και την πιθανότητα ο δεσμός μεταξύ σκύλου και ανθρώπου να αποτελεί εμπόδιο στην εμφάνιση του στρες.
Συγκρίνοντας την κατοχή σκύλου με αυτή της γάτας, η ερευνήτρια δηλώνει ότι από την έρευνα προκύπτει ότι οι άνθρωποι που απέκτησαν ζώα από φιλοζωικές εταιρίες ανέφεραν μείωση προβλημάτων, όπως οι πονοκέφαλοι, η ζάλη, και τα κρυολογήματα, ένα μήνα μετά την είσοδο του σκύλου στο σπίτι.
Ωστόσο, το φαινόμενο παρατηρήθηκε μόνο στα αφεντικά των σκύλων –τα οποία εξακολουθούσαν να έχουν τα ίδια οφέλη και δέκα μήνες μετά-και όχι σε όσους είχαν κάποια γάτα στο σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...