Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

To κάπνισμα αλλοιώνει το μυαλό


Μία νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Archives of General Psychiatry», επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι το κάπνισμα ευθύνεται για πολλές εγκεφαλικές δυσλειτουργίες.

Πιο συγκεκριμένα η μελέτη αποκαλύπτει ότι
το συστηματικό κάπνισμα επιταχύνει την νοητική εκφύλιση από την μέση ηλικία και μετά, εκτός κι αν κάποιος το κόψει δυο δεκαετίες πριν μπει στα 60 του.

Τα ευρήματα προέρχονται από 5.099 άντρες και 2.137 γυναίκες, μέσης ηλικίας 56 ετών όταν άρχισε η μελέτη.

Σε διάστημα μιας 25ετίας, οι ερευνητές κατέγραψαν έξι φορές τις καπνιστικές συνήθειές τους και τρεις φορές τη νοητική τους κατάσταση.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας

- Το κάπνισμα στους άντρες σχετίζεται με ταχεία νοητική εκφύλιση.
- Όσοι άντρες εξακολούθησαν να καπνίζουν μέχρι τα βαθιά τους γηρατειά, είχαν την μεγαλύτερη νοητική φθορά απ’ όλους.
- Όσοι είχαν κόψει το κάπνισμα μία δεκαετία πριν από την πρώτη αξιολόγηση της νοητικής τους κατάστασης, δεν ήταν προστατευμένοι από την ταχεία νοητική εκφύλιση, ιδίως όσον αφορά τις εκτελεστικές λειτουργίες (είναι ένας όρος που περικλείει διάφορες πολύπλοκες νοητικές λειτουργίες, οι οποίες αφορούν την επίτευξη στόχων).
- Όσοι άντρες είχαν κόψει το κάπνισμα περισσότερο από μία δεκαετία πριν από την πρώτη αξιολόγηση της νοητικής τους κατάστασης, δεν έδειξαν να έχουν ταχύτερη νοητική εκφύλιση.
- Το κάπνισμα δεν φάνηκε να συσχετίζεται με την νοητική εκφύλιση στις γυναίκες, αν και η υποκείμενη αιτία γι’ αυτό το εύρημα παραμένει ασαφής.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...